Acest blog isi propune promovarea obiectivelor turistice din judetul Covasna

sâmbătă, 31 decembrie 2011

Timpul.md: O insulă din Pacific a anulat ziua de 30 decembrie

Marime Font

Foto: samoa-reisen.com

Locuitorii insulei Samoa din Oceanul Pacific se vor culca joi seara şi se vor trezi...sâmbătă, chiar în ajun de Anul Nou.

Călătoria în timp le-a fost asigurată de autorităţile locale care au decis să schimbe fusul orar pentru a fi mai aproape temporal de Noua Zeelandă, cel mai important partener comercial al micului stat.

Insula Samoa se află la hotarul unui fus orar, la jumătate de cale dintre Noua Zeelandă şi Hawai. În 1982, oamenii de afaceri americani a convins guvernanţii micii insule să rămână în partea de est a fusului orar pentru a face mai uşor comerţ cu SUA. Acum însă, principlii parteneri comerciali ai insulei sunt Australia şi Noua Zeelandă, dar din cauza diferenţei de oră, atunci când pe insulă e vineri, în Australia e sâmbătă, iar când oamenii de pe Samoa merg duminică la biserică, australienii încep o săptămânp de lucru. Pentru a nu pierde astfel timpul, autorităţile insulei au hotărât să treacă de partea cealaltă a fusului şi să meargă în pas cu australienii. Schimbarea va face ca somoezii să sară anul acesta peste data de 30 decembrie şi să fie printre primii pe planetă care vor întâlni Anul Nou.


Timpul.md

Romanian YouthVoice.ro/English: King Mihai I of Romania blames Winston Churchill: „I cannot ever forgive Churchill, who threw us to the Russians”

re Neither Hitler nor Mussolini ever imagined that a young, inexperienced monarch could change the course of the Second World War with a coup. Or at least to shorten the carnage by six months, writes the Spaanish newpaper El Pais after visiting King Mihai (Michael) of Romania in his home in Switzerland.

“Officially, what I did was get Romania out of the war, in hope of avoiding bloodshed. Although I knew that the Germans would never accept that. In fact, they didn’t, as they bombed us the same day,” the king says.

But during the long years in exile, Mihai was always bothered by what he deems as treason of the West and especially of British leader Winston Churchill. “Romania and all countries east of Germany were abandoned at Yalta,” he said, recalling the February 1945 conference when Stalin, Roosevelt and Churchill re-divided Europe.

“I can of course understand why Churchill thought this was the only possible strategy, from the British point of view at least. But I cannot forgive him and accept it.”

The king does not forget that normal people were to pay the consecuences, “the same nations for which the Alies entered the war”, he continues. “And even though there was no oposition from any leader at Yalta against the re-divided Europe, it was Churchill that considered it as a natural solution and perfectly acceptable”.

More details about the interview: http://www.elpais.com/articulo/Revista/sabado/Comi/Hitler/era/estirado/frio/Mussolini/parecia/humano/elpepirsa/20111224elpepirsa_1/Tes

Source: http://www.youthvoice.ro/english/king-mihai-i-of-romania-blames-winston-churchill-i-cannot-ever-forgive-churchill-who-threw-us-to-the-russians/

sâmbătă, 17 decembrie 2011

Romanian Youth Voice.ro: sursele creșterii exporturilor României: telefonul, bujia și mașina

Telefonul mobil este cel mai bine vândut produs al României în primele opt luni ale acestui an, potrivit ultimelor date comunicate de Institutul Național de Statistică, însă, de anul viitor fabrica de la Jucu de va închide ceea ce va anula acest trend al telefoanelor.

Telefoanele, în mare parte fabricate de Nokia, s-au vândut de 1,22 miliarde de euro, fiind urmate de bujii cu 1,09 miliarde de euro. Pe locul trei în topul produselor de export se află autovehicule diesel care s-au vândut de 921 milioane de euro.

În total, exporturile României la opt luni sunt de 29 de miliarde de euro, mai mult decât în primele nouă luni ale lui 2010 şi un record de după Revoluţie pentru această perioadă din an. România ocupă locul opt la avansul exporturilor din UE din 2011 cu un plus de 25% faţă de 2010.

La import, cele mai cumpărate produse sunt aceleaşi: ţiţei, medicamente, gaze, la fel ca în primele cinci luni ale anului. Ţiţeiul s-a importat de 2,2 miliarde de euro, în primele opt luni de peste două ori mai mult decât medicamentele – 1 miliard de euro în timp ce gaze s-au importat de 794 milioane de euro. Importurile de ţiţei aparţin, în cea mai mare parte, companiilor Rompetrol şi LukOil, care îl procesează în rafinăriile Petromidia şi Petrotel.
Totalul importurilor la opt luni este de 35 de miliarde de euro, mai mare cu 20% faţă de perioada similară a anului trecut.

Cel mai mare partener comercial al României continuă să fie Germania cu o valoare a schimburilor de 11,5 miliarde de euro dintre care exporturi de 5,6 miliarde de euro şi importuri de aproape 6 miliarde de euro. Locul doi este ocupat de Italia cu o valoare a schimburilor bilaterale de aproape 8 miliarde de euro dintre care 3,8 miliarde sunt exporturile noastre. Pe a treia poziţie se află Ungaria cu o valoare a schimburilor de 4,63 miliarde de euro. Balanţa comercială este defavorabilă României care reuşeşte să exporte de doar 1,63 miliarde de euro în timp ce importă de 3 miliarde de euro.
Alţi mari parteneri comerciali ai României mai sunt Franţa, Turcia ori China.

Detalii: http://youthvoice.ro/economie/

vineri, 7 octombrie 2011

CatalinCornea.ro: Delta de lângă Bucureşti – Parcul Natural Comana

O rezervație unică în Europa, care include zeci de specii de plante si animale protejate de legile internationale, este considerata a doua delta a Romaniei.
La cativa zeci de kilometri de Capitala, se afla cea mai mare arie protejata din Campia Romana.

Este vorba despre Parcul Natural Comana, care se intinde pe 25.000 de hectare si cuprinde un ecosistem caracteristic deltei, cunoscut din vechime sub numele de Balta Comana. Specialistii sustin ca “Delta de langa Bucuresti” ocupa locul doi ca biodiversitate, dupa Rezervatia Delta Dunarii.

http://catalincornea.ro/2011/03/15/delta-de-langa-bucuresti-%E2%80%93-parcul-natural-comana/

Sursa:

sâmbătă, 28 mai 2011

YouthVoice.ro/covasna: Europrlamentarii PSD au reacţionat la anunţul de înfiinţare a unui birou al aşa-zisului "Ţinut Secuiesc" la Bruxelles

Europrlamentarii români din grupul PSD au reacţionat la anunţul de înfiinţare a unui aşa-zis birou (reprezentanță) al aşa-zisului "Ţinut Secuiesc" la Bruxelles prin vocea Corinei Creţu, europarlamentarul condamnând deschiderea unei reprezentante a unui asa zis „Ţinut Secuiesc" la Bruxelles, apreciind ca acest gest urmăreşte forţarea unor decizii favorabile proiectului autonomist al extremiştilor maghiari, care profită de slăbiciunile statului român.

Corina Cretu critică, în acest context, complicitatea PD-L si a Popularilor Europeni cu eforturile separatiste pe criterii etnice ale lui Laszlo Tokes.

Europarlamentarul social-democrat precizeaza ca regiunile din diverse ţări membre ale UE au reprezentanţe la Bruxelles, inclusiv regiunile de dezvoltare din România. "Ţinutul Secuiesc, insa, nu există decât în mintea înfierbântată a unor separatişti care pregătesc terenul unei confruntări cu statul român. Deschiderea reprezentantei de la Bruxelles urmăreşte forţarea unor decizii favorabile proiectului autonomist al extremiştilor maghiari, care profită de slăbiciunile statului român. Logica acestui gest este aceea a obţinerii de privilegii pentru minoritatea maghiară, care nu se poate plânge de discriminare, pentru ca UDMR a ştiut să-şi vândă scump voturile necesare stabilizării diverselor coaliţii guvernamentale de la Bucureşti", declara Corina Cretu, precizand ca această reprezentanţă poate fi "vândută" drept o confirmare internaţională a existenţei unei ficţiuni administrative, Ţinutul Secuiesc.

Vicepresedintele PSD considera ca era nevoie, in aceasta perioada, si de un gest spectaculos care să preceadă intrarea în scenă a noului partid al maghiarilor din România, concurentul UDMR, Partidul Popular Maghiar din Transilvania. "Laszlo Tokes merge înainte pe drumul precedentului Kosovo. Puterii de la Bucureşti nu-i pasă. Are nevoie de UDMR pentru a rămâne la guvernare. Doar că preţul acestei nepăsări îl plătim şi-l vom plăti noi toţi", acuza Corina Cretu.

Europarlamentarul roman considera ca pentru a combate proiectul autonomist e nevoie de o delimitare clara a ceea ce poate fi acceptat în materie de autonomie administrativă şi descentralizare, precum si de o alocare transparenta şi eficienta, după criterii care să excludă amestecul politic, a banilor de la buget pentru dezvoltarea teritoriului. "Se impune, de asemenea, un dialog sustinut cu societatea civilă a minorităţii maghiare, pentru că vedem ce înseamnă dialogul mijlocit de UDMR sau de ficţiunile lui Tokes. Sigur vom constata că maghiarii din România au exact aceeaşi agendă ca şi ceilalţi români, iar rezolvarea lor nu cu ficţiuni teritoriale se va face", a declarat Corina Cretu.

Sursa: http://youthvoice.ro/covasna/europrlamentarii-romani-din-grupul-psd-au-reactionat-la-anuntul-de-infiintare-a-unui-asazis-birou-al-asazisului-tinut-secuiesc-la-bruxelles/

vineri, 20 mai 2011

youthvoice.ro: Prinţul Charles ne invita sa ne luam Casa de Vacanta in Covasna, Brasov sau Maramures

Prinţul Charles al Marii Britanii se află zilele acestea într-o vizită privată în România. Alteţa Sa Regală a sosit în România duminică pentru o vizită privată în Transilvania. În prima zi, prinţul a vizitat un centru de colectare şi procesare a laptelui din Saschiz, judetul Mures.

Prinţul Charles a inaugurat la Viscri prima staţie de epurare ecologică din România. Prinţul Charles a mers şi în satul Viscri din judeţul Braşov unde a inaugurat luni prima staţie de epurare ecologică din România. "Sper că acest proiect va fi in beneficiul comunităţii multi ani de acum încolo şi că alte comunităţi vor urma exemplul vostru", a declarat Prinţul Charles.

joi, 12 mai 2011

Croaziera de o săptămână Giurgiuleşti (Republica Moldova) – Delta Dunării – Istanbul – Giurgiuleşti între 325 şi 1500 de dolari

După o pauză de un an şi jumătate, cursa maritimă Giurgiuleşti-Istanbul-Giurgiuleşti a fost relansată. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 2 mai informează Timpul.md. Croaziera durează o săptămână - patru zile pasagerii vor fi pe mare, iar restul timpului în unul dintre cele mai renumite orașe ale lumii - Istanbul. Înainte de a ajunge la destinaţie, nava „Princessa Elena” parcurge 12 ore prin Delta Dunării şi 20 de ore pe Marea Neagră. Biletele pentru această croazieră variază între 325 şi 1500 de dolari.





duminică, 8 mai 2011

Hotel Cismigiu se redeschide dupa un secol


Prima cladire construita pe Bulevardul Regina Elisabeta din Bucuresti este la un pas sa-si redeschida portile. Restaurarea cladirii Hotelului Cismigiu urmeaza sa se finalizeze in 2012, cand se implinesc 100 de ani de la ridicarea constructiei. Hotelul si-a pastrat aerul specific inceputului de secol XX, insa si povestile din jurul sau.

Denumita initial Palace Hotel, cladirea din centrul Capitalei a fost ridicata in anul 1912. Arghir Culina este arhitecul celebrului hotel, structura de rezistenta fiind conceputa de inginerul Nicolae Nacu Pissiota. Familia acestuia a detinut cladirea pana in anul 1948, cand a fost nationalizata de regimul comunist. Noul nume provine de la Parcul Cismigiu, care se afla la doar cativa metri distanta.

sâmbătă, 30 aprilie 2011

Ivan Patzaichin a lansat proiectul Rowmania de promovare a ecoturismului cu barca


Cvadruplul campion olimpic la canoe, Ivan Patzaichin, a lansat, joi, proiectul Rowmania, care prevede promovarea ecoturismului cu barca cu vâsle în zona Deltei Dunării, cu această ocazie fiind prezentată şi o ambarcaţiune cu design unic, numită canoctă

Cvadruplul campion olimpic la canoe, Ivan Patzaichin, a lansat, joi, proiectul Rowmania, care prevede promovarea ecoturismului cu barca cu vâsle în zona Deltei Dunării, cu această ocazie fiind prezentată şi o ambarcaţiune cu design unic, numită canoctă.

Programul Rowmania este gândit ca o campanie naţională având ca scop promovarea mişcării fizice prin folosirea ambarcaţiunilor cu vâsle, pentru o mai bună înţelegere şi interpretare a naturii.

"Relaţia mea cu România a fost să o reprezint cât mai bine şi cu cât mai multă bucurie şi cinste. Asta încerc să fac şi acum şi aşa a apărut şi acest proiect. Prin proiectul nostru încercăm să păstrăm, să apreciem frumuseţea dată de Dumnezeu. Proiectul este legat de viaţa mea, de Deltă, unde obiceiurile trebuie protejate, respectate şi preţuite", a spus Patzaichin.

Ivan Patzaichin speră să poată fi alături de acest proiect cel puţin 20 de ani. "Am fost 20 de ani un sportiv foarte bun, 20 de ani un antrenor bun şi sper ca acum să fiu 20 de ani şi un antreprenor bun. Este proiectul sufletului meu, pentru că oamenii Deltei au nevoie de cineva care să vină în sprijinul lor", a adăugat Patzaichin.

Fostul campion român a precizat că în perioada 2-4 septembrie va fi organizat la Mila 23 şi un festival internaţional al bărcilor. "200 de persoane vin din Germania an de an pe Dunăre până la Sfântul Gheorghe şi şi-au anunţat deja participarea la festivalul de la Mila 23. Odată cu acest proiect am realizat şi o barcă unică, numită canotcă, are capetele asemănătoare cu o lotcă (n.r. - barcă pescărească) şi restul cu o canoe, la care am lucrat şase luni. Tradiţionala vâslă pescărească a fost adaptată şi ea şi poate fi folosită ca o pagae, dar ca şi o ramă. Într-o canoctă pot intra două persoane cu bagaje sau două persoane şi doi copii. Canocta este confecţionată din pin românesc, pentru că este un lemn uşor", a explicat Patzaichin.

Partener în acest proiect, Teodor Frolu crede că turiştii vor fi atraşi de această idee. "Ivan este un reprezentant a ceea ce înseamnă eco, un om cu bun simţ nativ faţă de natură. Mi s-a părut interesantă doinţa lui de a crea o barcă, această bicicletă a apelor. În Deltă mai sunt câţiva oameni care mai ştiu să facă bărci, iar fiecare spune că el este ultimul. Vom amenaja trasee pentru turişti, puncte de închiriere pentru clientela educată, care are grijă unde îşi pune gunoiul. Dorim ca administrarea centrelor să fie făcută de oamenii din Deltă", a spus Frolu.

Andrei Mazurchievici, andrei.mazurchievici@mediafax.ro

vineri, 25 martie 2011

Trenuleţ şi fanfară pentru turişti în staţiunea Covasna

O firmă din judeţul Iaşi a câştigat licitaţia pentru a aduce în staţiunea Covasna mult aşteptatul trenuleţ pentru plimbarea turiştilor în diferite puncte de interes din zonă.

Societatea Navrom Galaţi vrea să contruiască un hotel de trei stele în staţiunea Covasna

Societatea Navrom Galaţi intenţionează să contruiască un hotel de trei stele în staţiunea Covasna, iar Primăria oraşului a concesionat în acest scop firmei un teren de 5.700 de metri pătraţi pe o perioadă de 49 de ani.

Primăria a concesionat un teren de 5.700 de metri pătraţi, pe o perioadă de 49 de ani, societăţii Navrom Galaţi, care intenţionează să construiască în staţiune un hotel de trei stele cu aproximativ 50 de camere.

Lucrările de construcţie urmează să înceapă încă din acest an, alţi doi investitori privaţi exprimându-și dorinţa de a construi în staţiune câte un motel, dar sunt preconizate şi alte investiţii în dezvoltarea infrastructurii de turism în localitate.

SC Turism Covasna SA, al cărei acţionar principal este SIF Transilvania, a început lucrările de modernizare a hotelurilor Căprioara şi Cerbul din staţiunea Covasna.

De asemenea au început lucrările în cadrul proiectului privind modernizarea hotelurilor aflate în patrimoniul SC Turism Covasna SA, al cărei acţionar principal este SIF Transilvania, care deţine 85,6 la sută din acţiuni, în prima etapă a programului de investiţii avându-se în vedere modernizarea hotelurilor Căprioara şi Cerbul din staţiunea Covasna.

În cazul hotelului Căprioara, este vorba despre ridicarea gradului de clasificare de la trei la patru stele, iar la Cerbul – de la două la trei stele, a menţionat Lorincz, adăugând că după finalizarea lucrărilor la aceste două obiective se doreşte şi modernizarea hotelului Covasna.

Bărcuţe pentru turişti în staţiunea Covasna

Pentru a spori atractivitatea staţiunii şi pentru alte categorii de turişti din staţiunea Covasna, Consiliul Local al oraşului a adoptat o hotărâre prin care se va ridica nivelul apei pârâului Covasna care trece prin centrul staţiunii.

Primarul Lorincz Zsigmond a declarat că se vor achiziţiona trei bărcuţe ce vor putea fi închiriate de către turişti pentru plimbări prin centrul staţiunii.

„Se va ridica nivelul pârâului cu înălţimea neceară plimbării cu bărcuţe, iar pe sezonul de vară acestea se vor putea închiria contra unei sume modice pentru turişti. Este un început pentru a atrage mai multe persoane. Se va include cursul inferior al pârâului Covasna care trece exact prin centrul staţiunii aşa că oamenii cazaţi la hotelurile aproapiate sunt la doi paşi de locul închirierii”, a explicat edilul.

Pârtie de schi cu dotări elveţiene la Covasna

După Întorsura Buzăului, a venit rândul orașului Covasna să îmbogățească județul cu încă o pârtie de schi care, potrivit autorităților locale, ar urma să fie pusă în funcțiune în luna decembrie a acestui an.

Primarul orașului Covasna, Lorincz Zsigmond, a declarat că pârtia pe care Primăria dorește să o amenajeze este situată în spatele Hotelului UGSR, iar pentru aceasta a fost depus un proiect de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional. Lungimea pârtiei este de 1.000 de metri, însă pentru că altitudinea este una mică, proiectul nu a fost considerat eligibil.

SC Turism Covasna investește 2 milioane de euro pentru modernizarea Hotelului Căprioara

SC Turism Covasna SA este una dintre societățile care continuă să investească în stațiunea Covasna, conducerea dorind să creeze o deschidere largă nu doar către turiștii români ci și către cei străini. Planurile de investiții se întind până anul viitor, însă societatea, în acord cu conducerea SIF Transilvania, a început și finalizat deja mai multe investiții menite să ofere hotelurilor o calitate mai ridicată comparativ cu cea din anii trecuți. Astfel, au fost deja investite câteva milioane de lei în reabilitări, urmând ca marea investiție să o reprezinte refacerea totală a Hotelului Căprioara, conform directoarei Turism Covasna, Olivia Stanislav.

Criza nu a iertat turismul covăsnean

O analiză realizată de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna cu privire la situaţia turismului din judeţul nostru relevă faptul că acesta a fost afectat de criza economică şi financiară, acest lucru fiind foarte vizibil prin compararea situaţiei din 2009 cu cea din 2010. Potrivit analizei CCI, sosirile în principalele structuri de primire turistică au înregistrat, în 2010, o scădere de 2,7% faţă de anul 2009, în judeţul nostru sosind un total de 60.289 de turişti; la nivelul ţării, scăderea primirilor a fost de 0,7%.

Scăderea a fost generată de reducerea numărului de turişti care au sosit în pensiunile turistice şi reducerea cu 50% a sosirilor în moteluri.

În hoteluri, numărul de turişti sosiţi a fost anul trecut de 48.109, la pensiunile agroturistice s-au înregistrat 3.242 de turişti, iar în vilele turistice au venit 479 de turişti, în fiecare dintre cele trei tipuri de cazare înregistrându-se totuşi creşteri.

În ce priveşte numărul de înnoptări în principalele structuri de primire turistică, în judeţul Covasna s-a înregistrat în 2010 o scădere de 0,7% faţă de 2009, în timp ce la nivelul ţării scăderea a fost de 7,1%, superioară celei înregistrate la nivelul judeţului Covasna.

Au început pregătirile pentru Parada Cârnaților 2011

La Sfântu-Gheorghe se pregătește cea de-a noua ediție a Paradei Cârnaților, un eveniment devenit deja tradiție și care va avea loc pe 21 mai. Parada Cârnaților este unul dintre cele mai importante evenimente gastronomice ale județului Covasna, fiind organizat de către Asociația Intreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din Covasna (ASIMCOV).

Direcţia Silvică lansează o amplă acţiune de îmbogăţire a pădurilor judeţului

Direcţia Silvică (DS) Covasna marchează anul 2011, Anul Internaţional al Pădurilor, printr-o serie de acţiuni care se înscriu în strategia şi planul Regiei Naţionale a Pădurilor, vizând păstrarea şi dezvoltarea fondului forestier.

Directorul DS Covasna, Ioan Cosnean, a declarat că în această perioadă se vor organiza mai multe acţiuni vizând mobilizarea tinerilor, a elevilor, instituţiilor publice şi persoanelor juridice, astfel încât fiecare să contribuie la păstrarea şi extinderea pădurilor, în vederea contribuirii la un mediu mai sănătos.

O primă acţiune a DS Covasna o reprezintă implicarea în plantarea mai multor mii de puieţi, aceasta fiind împărţită în două categorii: prima care reprezintă vânzarea de puieţi şi a doua privind acordarea de asistenţă tehnică gratuită din partea Direcţiei, spre plantarea respectivilor puieţi.

“Din toată suprafaţa de fond forestier a judeţului Covasna, care reprezintă 175.000 de hectare, Direcţia administrează, prin ocoalele silvice de stat, 40.000 de hectare de păduri, restul fiind retrocedate către persoane fizice, juridice, instituţii de cult, asociaţii ale composesoratelor şi primării. Noi lansăm un apel către toţi, să vină să ia puieţi pentru împădurirea de primăvară, pentru a menţine continuitatea pădurilor”, a declarat Ioan Cosnean.