Acest blog isi propune promovarea obiectivelor turistice din judetul Covasna

sâmbătă, 30 aprilie 2011

Ivan Patzaichin a lansat proiectul Rowmania de promovare a ecoturismului cu barca


Cvadruplul campion olimpic la canoe, Ivan Patzaichin, a lansat, joi, proiectul Rowmania, care prevede promovarea ecoturismului cu barca cu vâsle în zona Deltei Dunării, cu această ocazie fiind prezentată şi o ambarcaţiune cu design unic, numită canoctă

Cvadruplul campion olimpic la canoe, Ivan Patzaichin, a lansat, joi, proiectul Rowmania, care prevede promovarea ecoturismului cu barca cu vâsle în zona Deltei Dunării, cu această ocazie fiind prezentată şi o ambarcaţiune cu design unic, numită canoctă.

Programul Rowmania este gândit ca o campanie naţională având ca scop promovarea mişcării fizice prin folosirea ambarcaţiunilor cu vâsle, pentru o mai bună înţelegere şi interpretare a naturii.

"Relaţia mea cu România a fost să o reprezint cât mai bine şi cu cât mai multă bucurie şi cinste. Asta încerc să fac şi acum şi aşa a apărut şi acest proiect. Prin proiectul nostru încercăm să păstrăm, să apreciem frumuseţea dată de Dumnezeu. Proiectul este legat de viaţa mea, de Deltă, unde obiceiurile trebuie protejate, respectate şi preţuite", a spus Patzaichin.

Ivan Patzaichin speră să poată fi alături de acest proiect cel puţin 20 de ani. "Am fost 20 de ani un sportiv foarte bun, 20 de ani un antrenor bun şi sper ca acum să fiu 20 de ani şi un antreprenor bun. Este proiectul sufletului meu, pentru că oamenii Deltei au nevoie de cineva care să vină în sprijinul lor", a adăugat Patzaichin.

Fostul campion român a precizat că în perioada 2-4 septembrie va fi organizat la Mila 23 şi un festival internaţional al bărcilor. "200 de persoane vin din Germania an de an pe Dunăre până la Sfântul Gheorghe şi şi-au anunţat deja participarea la festivalul de la Mila 23. Odată cu acest proiect am realizat şi o barcă unică, numită canotcă, are capetele asemănătoare cu o lotcă (n.r. - barcă pescărească) şi restul cu o canoe, la care am lucrat şase luni. Tradiţionala vâslă pescărească a fost adaptată şi ea şi poate fi folosită ca o pagae, dar ca şi o ramă. Într-o canoctă pot intra două persoane cu bagaje sau două persoane şi doi copii. Canocta este confecţionată din pin românesc, pentru că este un lemn uşor", a explicat Patzaichin.

Partener în acest proiect, Teodor Frolu crede că turiştii vor fi atraşi de această idee. "Ivan este un reprezentant a ceea ce înseamnă eco, un om cu bun simţ nativ faţă de natură. Mi s-a părut interesantă doinţa lui de a crea o barcă, această bicicletă a apelor. În Deltă mai sunt câţiva oameni care mai ştiu să facă bărci, iar fiecare spune că el este ultimul. Vom amenaja trasee pentru turişti, puncte de închiriere pentru clientela educată, care are grijă unde îşi pune gunoiul. Dorim ca administrarea centrelor să fie făcută de oamenii din Deltă", a spus Frolu.

Andrei Mazurchievici, andrei.mazurchievici@mediafax.ro